Abioncillo de Calatañazor

Hola de nou!! ja he tornat de colònies i ara us informaré sobre el poble, el seu voltant, la seva naturalesa, el nostre itinerari, lo bé que ens ho vem passar etc.

Primer dia: Vàrem arribar a l'institut a les nou en punt del matí. Vem trigar una estona per assegurar-nos de que estigués tothom i que haguéssin agafat els menjars de l'institut, després directament vem pujar tots els alumnes dibidint-nos en dos autocars amb tot a punt davant d'un trajecte de sis hores, tot i que vam fer dos parades en mig del recorregut. A l'hora d'arribar a Abioncillo, vem sortir de l'autocar amb les nostres maletes i vàrem entrar a les nostres habitacions que ens habien dit els profes que ens van acompanyat durant aquests cinc dies a Abioncillo. Hi havien dues cases d'habitacions, una l'ocupaven les noies i l'altre els nois. Quan vem deixar la maleta a la nostra habitació, vem conèixer els monitors del poble i ens van explicar una mica com era el poblet. I finalment vem sopar i ens vem dibidir tots els alumnes coincidint amb els mateixos dels de l'autocar, i vem fer jocs molt divertits.

Segon dia: Ens vem aixecar a les 7:45 del matí, i fina les nou, que era l'hora d'esmorzar, vem aprofitar el temps per llevar-nos, vestir-nos i fins i tot dutxar-nos. I amb els mateixos grups del dia anterior, vem marxar amb autocar cap al matí a la Fuentona i a la tarda cap a la Laguna Negra.


Fuentona: Sorgeix del naixement del riu Abión, està situat a la part més occidental de la Sierra de Cabrejas i té una superfície de 215 hectàrees. Està caracteritzada per tres formacions diferents, una per la formació dels boscos de savina, un altre per les plantes tipu arbust com els esbarzers, arços, brucs... i l'altre formació està relacionada amb la presència d'aigua. Allà, els arbres creixien un milímetre a l'any i tenien líquens, que li donaven aliment a l'arbre.
                       








 

Laguna Negra: Es situa al nord-oest de Sòria, als Picos de Urbión. Té una superfície de 63.644 hectàrees i està a 1.600 o 1.700 kilòmetres d'altitud. És d'origen glacial, està envoltada de parets rocoses, arbres i arbustos. És coneguda pel color  fosc de les seves aigües, que és degut a la varietat de plantes que hi ha sota l'aigua. 


 

Finalment per la nit, vàrem sopar i vem anar en una de les zones verdes del voltant del poble i amb l'ajuda d'un professor vem conéixer l'astronomia.


Tercer dia: Vem fer la mateixa rotina del dia anterior, és a dir, llevar-nos, preparar el llit, dutxar-nos, vestir-nos i anar a esmorzar. Durant el dia el nostre grup vem fer una excursió al cañón del rio lobos i a la Ermita de San Bartolomé, i a la tarda, tallers.

Cañón del rio lobos: És un parc natural de més de 25 kilòmetres. En aquest parc hi han tres ecosistemes, que són els següents:

- Soto fluvial
- Farallons rocosos
- El pàram

Ara us explicaré la flora i la fauna que hi han en aquests tres ecosistemes:

flora: les plantes més característiques son les espadanyes, els juncs d'aigua i l'ungla de gat, però la més important és la coneguda nenúfar de flor groga, que és una planta marítima on les seves arrels es situen en el fons aquàtic. Normalment es troba en aigües fredes. Entre els arbres en destaquem els pollancres, els salzes, les savines, les alzines i els pins. De pins en destaquem tre d'importants: el pi resiner, el pi silvestre i el pi larici, que el seu nom científic és pinus nigra.

fauna: Els animals més importants són els rapinyaires (àguiles, mussols, falcons, gavilans i xoriguers). Altres animals més característics són les rates d'aigua, les llúdriges, les musaranyes, les granotes i els gripaus, les truites, els cèrvols, els cabirols, els porcs senglars i les guineus.


Ermita de san Bartolomé: Creada fa 800 anys. La planta de l'Ermita és de creu llatina, ja que és cristiana. Té solament una nau i la seva àpside és de forma semicircular, però l'arc i les arquivoltes tenen forma apuntada. La decoració que tenen els capitells que es situen sobre les petites columnes són d'animals fantàstics, de cares humanes i de fulles de parra. A les mènsules que hi ha sota el sostre principal hi han altres decoracions, en són exemples el flautista, un home rient-se, quatre cares formant una creu etc. La porta és d'estil gòtic.



Tallers: Durant la semana vem fer tres, però dimecres per la tarda només en vem fer dos. Un consistia en fer una mini carpeta fent-li la forma amb un tetrabric de llet i després li enganxaves un paper que primer tiraves en una pica els colors verd i vermell amb l'ajuda d'un pinzell i després pasaves el paper per l'aigua. Després l'assecaves a l'aire lliure fins que s'assequés i el poguessis enganxar-lo a la carpeteta, que més endevant li vem passar el fils.
Després d'aquest taller, vem fer bastons, que per mi va ser lo més entretingut. Aquest taller el vem fer en una de les casetes que hi havien al voltant del poble utilitzant l'ajuda de la llenya. El taller consistia en agafar un dels pals que hi havien en un racó d'aquella caseta, cremar-lo a la xemeneia fins a un cert punt del pal i donar-li la forma d'un bastó amb l'ajuda d'uns ferros. Finalment vem pelar la seva pell amb una navalla fins que el bastó quedava de color verd i ja acabaves l'activitat. 

A la nit, vem passejar pel bosc i en un refugi un dels monitors ens va explicar uvna història, al igual que ho van fer altres persones del grup fins que vem acabar i vem tornar cap al poble per anar a dormir i despertar-nos perel dia següent.


Quart dia: Com els dos dies anteriors, vem repetir el mateix i ja pel matí vem fer el taller que ens quedava. Consistia en caçar insectes del riu Abión durant tres quarts d'hora i identificar-los amb una llista d'insectes. Després vem jugar als jocs tradicionals de Soria, que eren tres:

La tanquilla: Aquest joc consisteix en dos objectes rodons i aplanats de ferro que es deien tangos dels quals els tenies que tirar i fer que xoquéssin contra un palet. La distància entre la persona que tirava i el pal era d'uns 25 metres. La persona que més vegades donava al pal amb els tangos guanya la partida.

material:

Calva: Consisteix en què, amb l'ajuda del teu company i de dos peçes cilíndriques de ferro anomenats guarros. S'ha d'intentar, amb una certa distància, llençar-los i fer que toquin a una altre peça en forma de L de manera que no reboti al terra. Tenies un intent, i si aconseguies l'objectiu guanyaves dos punts. Guanya la parella que, amb els mateixos intents que tota la resta de parelles, fagi més punts.

Material:  



Bitlles: També va per parelles, i cadascú tenia un intent. Els bitlles, en comptes de ser deu, eren vuit, i la del mig valia 3 punts mentre que la resta només valia un. Guanyava, com la calva, la parella que més punts aconseguía en tants intents.


Per la tarda vem conèixer dos llocs ben importants, Numància i Calatñazor:

Numància: És un lloc de jaciments arqueològics, és a dir, un lloc on estan depositats el nostre passat. I aquesta ciència que l'estudia s'anomena arqueologia, i s'utilitza molt l'excavació al terra. Aquesta ciutat va ser fundada per la tribu dels Arebacos, on més endevant va ser conquerida pels celtibèrics. L'any 134 aC, un gran estratega que es deia Escipión va derrotar els celtibers de Numancia repartint el seu excercit en set campaments al voltant de la ciutat, impedint així que aconseguissin menjar i aigua. D'aquesta ciutat se'n parla molt de que tenia dos finals possibles: un és pel fet que els romans van assaltar Numància i la van cremar, i l'altre és pel fet de que la van cremar els celtíbers.

Jaciments arqueològics:


Calatañazor: El seu topònim àrab és Calat-al-Nasur, que amb el pas del temps va passar a dir-se Calatañazor. L'any 711dC, arriben els musulmans a la península Ibèrica mentres que dos anys després ja van ocupar casi tota la península. Aleshores Medina Feli es va convertir en la capital de la península i al voltant del riu Duero es van anar construint castells. L'any 1002 dC va ser l'època d'Almansur el victoriós, durant aquesta època la capital va ser Calatañazor. Al segle XIV va haver-hi una pesta i un senyor feudal es va apoderar de Calatañazor, i tots els habitants del poble es van transformar en esclaus. Així es van crear tants temples com hospitals.

I finalment, per celebrar la nostra última nit, vem fer una disco que va durar desde les 22:00 fins a les 00:00, i després tothom a dormir.



 










Cinquè i últim dia: Aquell dia vem fer una visita a la capital de la província de Soria, és a dir, Soria, i allà vem visitar un monument històric amb molts arcs entrellaçats entre sí. I fins les 13:00 vem tornar als autocars i vem marxar cap a Barcelona.


Clima mediterrani: El clima mediterrani a Soria, per l'hivern es caracteritza per ser llarg i fred que pot arribar a produir anualment uns 90 dies de gelades. En canvi per l'estiu és càlid, (juliol-agost) amb unes temperatures màximes al voltant dels 28ºC, que en els dies de canícula (dies de força calor) poden arribar fins als 35ºC, però la calor estival es redueix a la nit a uns 10ºC aproximadament.


https://encrypted-tbn2.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQAfolzvfy7xhUuR-lbO2lG8TiS4rt35QHxonSWPfDtTZ1w2LCo



  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada